-
Nu är nomineringarna till Stora Turismpriset 2021 klara
De nominerade har alla på ett imponerande sätt lyckats ställa om och tänka nytt. De har bland annat arbetat med att ta fram nya affärsmodeller, riktat sig mot nya målgrupper och haft hållbarhetsfrågor i fokus. Vi ser dem alla som förebilder i att utveckla besöksnäringen,
säger Lars Christensen, ordförande för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism.Årets pris delas ut enligt nedan kriterier.
- Huvudkriterium: Pristagaren bidrar till nytänkande och innovativ utveckling av besöksnäringen.
- Hållbarhetskriterium: Pristagaren utvecklar metodiskt och målmedvetet en hållbar verksamhet
- Kunskapskriterium: Pristagaren utvecklar, sprider och delar nya färdigheter och kunskaper för att stärka besöksnäringen.
- Omställningskriterium: Pristagaren har under coronapandemin lyckats vända de negativa konsekvenserna av krisen till något som utvecklar verksamheten.
Här kan ni hitta mer om alla nominerade
Här följer några exempel på nominerade till Stora Turismpriset 2021 och motiveringarna:
Turistrådet Västsverige har nominerat Slussens Pensionat på Orust
Turistrådet Västsverige har nominerat Slussens Pensionat på Orust som Västra Götalands läns kandidat till Stora Turismpriset, som delas ut vid en prisceremoni i Stockholm den 24 november. Priset delas ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism. Vinnaren belönas med 100 000 kronor att använda till en kunskapsfrämjande insats.
— Nu blir vi stolta på riktigt! Det är en stor ära att befinna sig i så fint sällskap, säger Julian Sohlberg, Slussens Pensionat. Stora Turismpriset delas ut till ett företag eller annan organisation som på ett nytänkande och innovativt sätt bidragit till utveckling av besöksnäringen. I kriterierna finns också krav på metodiskt och målmedvetet hållbarhetsarbete, att man ska ha kunnat vända de negativa konsekvenserna av pandemin till något som utvecklar verksamheten samt att man sprider och delar nya färdigheter och kunskaper för att stärka besöksnäringen.
Grundades 1987
Slussens Pensionat grundades av Vibs och Robert Sohlberg 1987, och drivs av kärlek till musik, mat och umgänge. På Slussens lilla scen spelar Sveriges bästa artister och i köket basar David Lundqvist, Årets Kock 2018. Idag är det nästa generation Sohlberg i form av barnen Julian och Isabella som tillsammans med vänner har tagit över driften av pensionatet.
— Efter ett lyckat generationsskifte fortsätter de nu förädla verksamheten på ett hållbart sätt De ligger i framkant när det gäller ekologisk hållbarhet och har utvecklat såväl boende och restaurang som de fantastiska musikupplevelserna. Nu hoppas vi på att de tar hem Stora Turistpriset när det delas ut i Stockholm senare i höst, säger Fredrik Lindén, VD Turistrådet Västsverige.
Motivering:
Genom ett starkt grundkoncept kombinerat med uthållighet och kreativitet har Slussens Pensionat skapat en hållbar verksamhet som är eftertraktad bland såväl artisteliten som gäster och personal. Man erbjuder en genuin atmosfär med mycket hjärta, mat av högsta klass baserad på lokala råvaror och tillagad med omsorg, välpaketerade upplevelser med musik, boende och mat samt en mytomspunnen musikscen där ”alla” vill uppträda. Slussens Pensionat är en verksamhet som tagit tid att skapa och som är svår att kopiera.
Bergs Gård i Trosa är Sörmlands nominering
Samtliga regioner i Sverige bjuds in att nominera till Stora Turismpriset, inom ramen för det regionala turismuppdraget är det Stuas uppdrag att nominera en aktör. Vi på Stua tycker det är självklart att varje år nominera en sörmländsk aktör som stuckit ut under året och bjöd öppet in näringen och privatpersoner att nominera sin kanditat. Med en verksamhet med en bred palett, som andas kvalité i alla led är Bergs Gård i år ett självklart val! Här hittar du allt från ekologisk köttproduktion till bra standard på boende, mat och fika till spännande evenemang och fint bemötande av gäster.
”Att ta sig igenom en kris både individuellt och som team med positivitet och lösningsorienterat är oerhört imponerande. De [Bergs Gård] sprider hopp och är en fantastisk fin förebild i hur man tillsammans får det att funka” säger Jessika, destinationsutvecklare på Stua. “Trots pandemitider med stora utmaningar och prövningar, så har Bergs Gård alltid sett lösningar, nya kreativa sätt att utvecklas och fortsätta växa i sin affärsutveckling. Att våga testa nya saker har varit Bergs Gårds största styrka, och lett till ett fantastiskt nytt besöksmål som kompletterar dagens utbud.” – Jessika Sillanpää, destinationsutvecklare på Stua
En viktig del i Stora Turismpriset är hållbarhet, På Bergs Gård “gräver man där man står”. Man förfinar gårdens tillgångar och jobbar med lokala samarbetspartners och producenter för att skapa ett attraktivt och medvetet erbjudande till kunderna. Man har på gården lyckats integrera jordbruket för att lyfta besöksverksamheten. Bergs Gård MTB Arena är en annan del av gårdens hållbara utveckling. Här nyttjar man skogens resurser och genom att anlägga skogsleder och teknikbanor så att fler kan upptäcka och ägna sig åt cykling. Att fler väljer att cykla bidrar till en ökad folkhälsa och minskar onödiga transporter.
”Vi känner oss oerhört stolta och peppade! Att växla upp till en åretruntverksamhet inom besöksnäringen mitt under brinnande pandemi har varit en stor utmaning och att bli nominerade till Stora Turismpriset blir ett starkt kvitto på att vi är på väg åt rätt håll. Den bekräftelsen både värmer och motiverar!” – Charlotta André, verksamhetschef på Bergs Gård.
Skånes kandidat till Stora Turismpriset 2021 blev Hotell Mossbylund
Med en outsinlig energi och en stor portion mod har Hotell Mossbylund på den skånska sydkusten ställt om och satsat sig igenom pandemin. Efter folkets omröstning blir de därför årets skånska kandidat till den nationella utmärkelsen, Stora Turismpriset. Priset delas ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism till en aktör inom besöksnäringen som på ett nytänkande och innovativt sätt bidragit till spridning av kunskap och utveckling av besöksnäringen. Nytt kriterium för i är omställning under pandemin.
Tourism in Skåne har uppgiften att ta fram en skånsk kandidat, och urvalet startade med en efterlysning av besöksnäringsföretag. Bland alla inkomna förslag valdes fyra kandidater ut av en jury med deltagare från Tourism in Skånes styrelse. Under sommaren har sedan omröstningen pågått för att utse Skånes kandidat till det nationella priset. Utöver Hotell Mossbylund var Breanäs Hotell, Lakritsfabriken och Skillinge Teater med bland kandidaterna.
Hotell Mossbylund ligger utanför Abbekås vid den skånska sydkusten. Sedan 2002 driver Ingrid och Peter Svensson anläggningen och har utvecklat, byggt till och renoverat verksamheten allt eftersom. Här erbjuds hotell, spa, restaurang och konferensmöjligheter i en fantastisk miljö bara ett stenkast från havet. Platsens historia vävs in i konceptet på ett naturligt sätt och en av de senaste satsningarna är hotell- och mötesrum som byggts i form av en spannmålssilo.
– Hotell Mossbylund använder platsen och historien på ett naturligt sätt i sin koncept- och produktutveckling. Det gör att verksamheten också blir en självklarhet för lokalbefolkningen att besöka, vilket har stor betydelse för verksamhet året runt, säger Pia Jönsson Rajgård, vd på Tourism in Skåne.
Under pandemin har Mossbylund fortsatt att satsa och utveckla och samtidigt varit en stark röst för att lyfta näringens betydelse och berätta hur verkligheten har sett ut för den som driver besöksnäringsföretag när gästerna inte längre har möjlighet att komma. Lösningar som en pop-up restaurang som erbjuder gårdspizzor för att öka möjligheten att sprida ut gästerna och hålla avstånd mellan dem, specialpaket med room service, obefintliga avbokningsregler och att aldrig stänga ner har gjort att gästerna har fortsatt komma, trots pandemi.
-För mig och Peter var valet enkelt, vi skulle inte låta pandemin knäcka vår verksamhet. Så tillsammans med vår fantastiska personal har vi kämpat och lyckats hantera restriktioner och regelverk utan att tumma det minsta på våra gästers upplevelse. Vi ser med tillförsikt på framtiden och våra nya satsningar, säger Ingrid Svensson
Värmlands nominerade utses i en egen lokal turismpristävling
I Värmland har man sitt eget pris Värmlands Turismpris och vinnaren där blev Gamla Kraftstationen i Deje och de är därmed också Värmlands bidrag till Stora Turismpriset 2021.
- Text: Tillväxtverket, Turistrådet Västsverige, Stua, Tourism in Skåne, Jakob Norrby
- Foto: Södra Bohuslän Turism
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Stockholm blir värdstad för gruppspel i dam-EM basket 2027. SBBF och staden intensifierar sin satsning på basket och trygghet.
-
Visita anmäler Umeå kommun till Konkurrensverket
Umeå Folkets Hus ägs 98 procent av kommunen. Trots detta bedriver de verksamheter i konkurrens med privata näringslivet. Visita har anmält dem till Konkurrensverket.
-
Krögare sökes till natursköna Tossebergsklätten
Välkommen till en unik möjlighet att driva café och restaurang på den natursköna platsen Tossebergsklätten i Sunne.
-
Vintersäsongen är äntligen här – SkiStars backar öppnar
Fjällen fylls åter av förväntan och vintermagi. Den 29 november öppnade SkiStar Sälen och Vemdalen sina första nedfarter.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 48 -24
Mest om Destination, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet samt Nöjesparker/skidanläggningar
-
Krönika: Sverige får den tillgänglighet (med flyg) som vi förtjänar
Tunga företrädare för flygbranschen och politiker lyfte krisen för inrikesflyget och Arlandas roll efter BRAs flytt från Bromma
-
Maryhill Estate – ny internationell destination och hotellupplevelse
Den 18 november öppnade Maryhill Estate efter flera års renovering. Det består av två unika delar – Hill House och Sugar Club.
-
Mötes- och evenemangsambassadörer i Jönköping hyllas för sina insatser
Den 20 november uppmärksammade Destination Jönköping lokala ambassadörer som under året gjort insatser för att stärka destinationen.
-
Nio finalister i 2024 års upplaga av Circular Gastronomy Challenge
Efter en mängd inspirerande och hållbara idéer har juryn vaskat fram nio finalister till Circular Gastronomy Challenge 2024.
-
PRAO: En möjlig väg till inkludering och mångfald i högstadieåldern
Hotellbranschen har länge varit en arbetsmotor för unga. Hotellet Haymarket by Scandic i Stockholm erbjuder ett eget PRAO-program.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Krönika: Sverige får den tillgänglighet (med flyg) som vi förtjänar
I torsdags hade jag nöjet att vara med på ett lunchseminarium, eller kanske snarare hearing, hos Stockholms Hande...
-
Vinteranläggningarnas nyheter 2024 – Branäsgruppen
Sveriges anläggningar i fjällen förbereder sig inför en ny vintersäsong med roliga nyheter för alla åldrar. I den...
-
Sveriges Bussföretag – hur påverkas besöksnäringen av miljözoner?
Uppdaterat den 30 november 17:19. Stockholm kommer som första kommun i Sverige införa en miljözon klass ...
-
Mews förvärvar Atomize – fortsätter bana väg för hotell att maximera intäkter
Mews, den ledande SaaS-aktören inom hospitality tech tillkännagav den 21 november förvärvet av <...
-
-
Gästbloggare
-