-
Pressvisning Livrustkammaren – ny utställning om Enhörningar
Livrustkammaren har skapat en ny spännande utställning som riktar sig både till vuxna och barn. Jag (Isa Mörk) och Jakob Norrby deltog under pressvisningen av ’Enhörningar – Tror du på mig, så tror jag på dig’ morgonen den 28 oktober.
En mytisk gestalt med tusenåriga anor
Hur ser en enhörning ut? En vit häst med böljande man och ett långt spiralformat horn i pannan? En lila liten ponny med vingar? En fjällig varelse med klövar och skäggtöm? Enhörningar som myt har funnits sedan tusentals år tillbaka runt om i världen och synen på dem är verkligen olika beroende på plats och tid. Men en sak är klar, vart man än hittar den är den en varelse full av magi och hemligheter.
I Livrustkammarens familjeutställning ‘Enhörningar – Tror du på mig, så tror jag på dig’ dyker vi ned i historien om den mytomspunna enhörningen. Genom utställningen lär vi oss vilken betydelse och utseende den har haft genom tiderna, och har än idag.
“Vår nya familjeutställning visar att enhörningen inte bara är ett fluffigt gosedjur eller en liten pastellig plastfigur, utan en mystisk och mytisk gestalt med tusenåriga anor. Att utställningen är baserad på historiska föremål från Livrustkammaren och flera andra museer (Historiska museet, Hallwylska museet och Skoklosters slott) är extra roligt. Att vi har möjlighet att visa ett ”äkta” enhörningshorn känns fantastiskt. Livrustkammaren gillar att kombinera det dagsaktuella med det historiska och i Enhörningar gör vi det för hela familjen.” Säger Malin Grundberg, museichef på Livrustkammaren.
Utställningen hade premiär för allmänheten den 29 oktober med diverse aktiviteter i museet. Den är tänkt att stanna till 2024.
Blandar interaktiva stationer med fakta
I utställningen så blandas interaktiva stationer med inglasade historiska objekt. Varje del har en egen faktaruta som är barn-certifierad. Det vill säga, texten har testats på skolelever så att unga kan förstå innehållet.
Upptäck hur det känns att klappa en enhörning, lek i det magiska landskapet och läs intressant fakta om varelsen. Ett exempel på gamla objekt som visas är en vacker kinesisk Qilin i porslin.
Alla åldrar kan utforska utställningen, tanken är att gärna göra det tillsammans. Barn och vuxna har trots allt egna tolkningar av vad en enhörning är.
Kan vara ond eller god beroende på plats och tid
Historiskt sett är enhörningen ett av de äldsta fabeldjuren och finns med i en mängd legender från olika platser i världen. Enhörningen kan både vara ett ont vilddjur och en god varelse beroende på plats och tid.
“På medeltiden ifrågasattes sällan enhörningens existens. Då ansågs det självklart att enhörningar existerade: de nämndes ju i Bibeln och var ett av de första djur som Gud skapade i Edens lustgård. Trots att man inte stötte på dem ute så var de i människors medvetande lika verkliga som de djur som man såg runt omkring sig dagligdags.” Berättar Pia Bengtsson-Melin, förste antikvarie, medeltid och kyrklig konst vid Statens historiska museer och medproducent till utställningen.
Tron att enhörningar bara visar sig för en jungfru kommer faktiskt från medeltiden. Den snabba och skygga enhörningen kunde nämligen inte fångas av en jägare, utan för att döda den behövde man en jungfru som lockade fram varelsen.
”Enhörningshorn” såldes och sades vara läkande
På 1600-talet kom enhörningen att få stor betydelse för adel och kungligheter. Enhörningar finns med i vapen över både familjer, städer och länder. Den mytiska varelsen kunde ses avbildad på bland annat rustningar och textilier. Hästar kläddes också ut till ädla enhörningar med hjälp av konstgjorda horn.
Eftersom enhörningen ansågs vara magisk blev hornet hårdvaluta då man tillverkade medicin från det eller drack ur den som en bägare. Hornet sades kunna läka sjukdomar, rena vatten och ta bort gift. Men vad som faktiskt såldes dyrt på apotek som ”enhörningshorn” var narvalens långa och vridna tand. En sådan finns på plats i utställningen och den är definitivt magnifik!
Enhörningen har tagit sin plats i populärkultur
I de senaste årens populärkultur har enhörningen återigen fått ta plats. ”My Little Pony” och böckerna om Harry Potter är bara några exempel. Inom New Age- och HBTQIA-rörelsen har enhörningen blivit en symbol för andlig styrka och rätt till kärlek.
Enhörningar må vara en fantasi men få symboler och berättelser är laddade med så mycket magisk, historisk och hemlig kraft. Utställningen på Livrustkammaren bevisar verkligen det.
Jag rekommenderar starkt den för alla som vill lära sig lite mer om enhörningens fascinerande historia. Barnfamiljer kan spendera timmar på Livrustkammaren och lära sig av varandra.
Tror du på enhörningen så tror den på dig, i alla väder.
- Text: Livrustkammaren & Isa Mörk
- Foto: Helena Bonnevier, Statens historiska museer
-
Hertz bidrar till Giving Tuesday – en gåva som räddar liv
Giving Tuesday är en global folkrörelse med engagemang för medmänniskor. Röda Korset och Hertz har samarbetat sedan 2010.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 49 -24
Mest om Destination, Infrastruktur/Mobilitet samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Kungliga Djurgården åter prisad internationellt för hållbarhetsarbete
För andra gången tilldelas Kungliga Djurgården Green Destinations Platinum Award. En utmärkelse som belönar öns hållbarhetsarbete.
-
Hållbar natur- och hästturism på Öland – rekrytering till projekt
Öland representerar Sverige i utvecklingsprojektet South Baltic Horse Tourism. Därmed söker Öland & Co nu en erfaren projektledare.
-
Halländska Tiraholms Fisk vinner Stora Turismpriset 2024
Tiraholms Fisk är vinnare av Stora turismpriset 2024. Det halländska företaget hyllas för sin innovativa verksamhet med fisken i centrum.
-
Nu sätter Sala kronan på verket och avrundar sitt jubileumsår
Luciamorgon från Sala kommer bli magiskt. Tillsammans med kör och sångare kommer Lucian Lova Fredling att sprida värme i TV-rutan.
-
Anna Näppä är Årets ciceron 2024 – Forskar om hur arbetsgivare blir mer attraktiva
Stipendiet på 100 000 kronor, har tilldelats Anna Näppä vid Luleå tekniska universitet för doktorsavhandlingen "Building employer brands: The employee perspective"
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Den första advent startade Vinterköping, Norrköpings nya satsning som samlar och utvecklar vintertraditioner med nya inslag.
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Stockholm blir värdstad för gruppspel i dam-EM basket 2027. SBBF och staden intensifierar sin satsning på basket och trygghet.
-
Visita anmäler Umeå kommun till Konkurrensverket
Umeå Folkets Hus ägs 98 procent av kommunen. Trots detta bedriver de verksamheter i konkurrens med privata näringslivet. Visita har anmält dem till Konkurrensverket.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Mötes- och evenemangsambassadörer i Jönköping hyllas för sina insatser
Den 20 november 2024 bjöd Destination Jönköping in lokala mötes- och evenemangsambassadörer till...
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Svenska Basketbollförbundet (SBBF) och Stockholms stad kan med glädje meddela a...
-
Krönika: Sverige får den tillgänglighet (med flyg) som vi förtjänar
I torsdags hade jag nöjet att vara med på ett lunchseminarium, eller kanske snarare hearing, hos Stockholms Hande...
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Norrköping välkomnade till en magisk vinterupplevelse den 1 december 2024. Evenemanget Vinterköping går till den ...
-
-
Gästbloggare
-