-
SLAO – historiskt bästa säsongen för svenska skidanläggningar
Svenska skidanläggningar visar rekordökningar för den gångna vintersäsongen. Totalt såldes skipass för 2,4 miljarder kronor, en ökning med 30 procent jämfört med föregående säsong.
Det innebär den historiskt bästa säsongen någonsin. Svemester med familjen och längtan efter trygga naturupplevelser samt goda snöförhållanden är några av förklaringarna till ökningen.
“Pandemivintrarna har inneburit många utmaningar för svenska skidanläggningar. Genom ett målmedvetet arbete och nära samarbete med övriga aktörer på skidorterna har vi kunnat erbjuda en trygg aktivitet – det är vi ödmjukt tacksamma över. Under pandemin har vi sett ett växande intresse för utförsåkning både hos våra större medlemmar i fjällen och bland de mindre hemmabackarna.” Säger Titti Rodling, VD för SLAO, Svenska Skidanläggningars Organisation.Den historiskt bästa säsongen sett till omsättning
De svenska skidanläggningarna sålde skipass för 2,4 miljarder kronor exklusive moms under vintersäsongen 2021/22. Det innebär en ökning med 30 procent jämfört med föregående säsong och är den historiskt bästa säsongen sett till omsättning och skiddagar.
Skiddagarna ökade med 17 procent jämfört med säsongen innan och det är 7 procent mer än före pandemin. En förklaring är att gästerna åker fler dagar på en säsong.
Vintern startade tidigt med öppna anläggningar i hela landet under jullovet. Stockholmsbackarna har inte haft en så tidig säsongsstart på nio år. Efter en mild januari kom kylan åter och under sportloven kunde nästintill alla backar i hela Sverige ha öppet.
Hemmabackarna är centrala för att öka tillgängligheten
Bland fjällområdena sticker Hemavan ut med en ökning på 86 procent jämfört med föregående säsong då skidorten drabbades hårt av pandemin. Även Romme tappade under den första pandemivintern och såg en stark ökning den gångna vintern.
Övriga som sticker ut är Branäs i Värmland och Isaberg i Småland med kraftiga ökningar. Många hemmabackar rapporterar rekordsiffror och vittnar om ett ökat intresse från sina närområden, främst från unga.
“Hemmabackarna är centrala för att öka tillgängligheten, mångfalden och för att få fler i rörelse under vintern. Därför har vi initierat ett gemensamt projekt, Backa hemmabacken, med Friluftsfrämjandet och Svenska Skidförbundet.” Säger Titti Rodling.
Utvecklar kontinuerligt sin kunskap och sina arbetssätt
Under den gångna vintern investerade svenska skidanläggningar 175 miljoner kronor i liftar, pister och snötillverkning. Inför den kommande vintern planeras investeringar i backarna på sammanlagt cirka 950 miljoner kronor.
“Investeringarna visar på en stark framtidstro. Det är viktigt och glädjande att det sker nya satsningar så att vi kan möta det stora intresset för utförsåkning. Samtidigt lever vi nära klimatförändringarna. Därför utvecklar vi kontinuerligt vår kunskap och våra arbetssätt med målet att ha fossilfri drift 2027 av svenska skidanläggningar.” Säger Titti Rodling.
Ni hittar hela SLAO:s branschrapport för 2021/2022 här.
- Text: Svenska Skidanläggningars Organisation
- Foto: Svenska Skidanläggningars Organisation
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 38 2023
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan lite mindre omfattande än vanligt. Mest är det under Destination och Naturturism. Destination SPRIT-undersökningen visar hur beroen...
-
Jacy’z utmanar Göteborgs nöjesscen: Premiär för egen dinner show
Jacy'z Hotel & Resort i Göteborg producerar i höst en helt egen dinner show med internationella ambitioner - ”Symphony of Illusion”.
-
Naturturismföretagen – långsiktiga effekter av svinpest redan en verklighet
Naturturismföretagen larmar om att svinpesten redan skapar långsiktiga effekter för naturturismföretag och besöksnäringen.
-
SPRIT-undersökningen visar hur beroende en destination är av turism
SPRIT-undersökningen av Jämtland Härjedalen analyserar företagens utveckling inom en destination och deras koppling till besöksnäringen.
-
Så kan du kommunicera hållbarhet – Konkreta tips för turismföretagare
Genom att kommunicera hållbarhet på ett smart sätt kan du locka fler gäster att välja din verksamhet - gäster som gärna spenderar lite extra för att de vill bidra till en god sak. Marcus Eldh tipsar
-
STF – Kebnekaiseprotokollet signerat på klimattoppmöte
Den 12 september signerades Kebnekaiseprotokollet av åtta stora friluftsorganisationer under STF:s Klimattoppmöte Kebnekaise.
-
Tävlingen Placebrander of the Year 2024 drar igång
Placebrander of the Year premierar insatser inom platsutveckling och platsmarknadsföring. Nu kan du tävla med ditt bidrag.
-
Regeringens budgetförslag för 2024 och kommentarer
Regeringen har presenterat sitt budgetförslag för 2024. Visit Sweden, Visita och Svensk Turism kommenterar på besöksnäringsaspekten.
-
Biluthyrningsföretaget Hertz når rekordomsättning sommaren 2023
Sommaren har varit framgångsrik för Hertz. De noterar en omsättning på 430 miljoner kronor. En ökning med 18% i jämförelse med 2019.
-
Förstudie: Kulturturism är en stor potential för Sverige
Visit Sweden har tillsammans med Tillväxtverket genomfört en förstudie kring utvecklingspotentialen för kulturturism i Sverige.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
En ny besöksnäringsstrategi ska vägleda Värmland
Efter över ett års arbete är Visit Värmland stolta över att presentera Värmlands besöksnäringsstrategi 2023-2030....
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 37 2023
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Mest är det under Konstateranden, Beslut och rapporter samt...
-
Järvsö Sustainable Tourism Summit 2023 – En rapport i två delar – Del 2
Del 2 – Vi fortsätter där vi slutade, förmiddagen på konferensens andra dag på Stenegård Nordiskt samarbete...
-
Upplev Norrköping söker en visionär och resultatinriktad VD
Upplev Norrköping söker en VD som ska ta kommunen och dess upplevelser till nästa nivå. Här har du möjlighet att ...
-
-
Gästbloggare
-