-
STF vill kunna tillgängliggöra hela Sverige, året om
Svenska Turistföreningen (STF) gör det möjligt för fler att upptäcka Sverige. Med sina boenden, lokalavdelningar och tusentals ideella eldsjälar i hela landet gör föreningen skillnad.
Men för att det ska bli möjligt att på riktigt upptäcka hela Sverige hållbart behöver vi ha en bättre kollektivtrafik som tar hänsyn till friluftslivet och besöksnäringens behov.
Tillsammans har vi kraften att göra skillnad
STF tror att ju fler som upptäcker och älskar Sveriges natur- och kulturmiljöer, desto fler kommer vi vara som värnar om dem. Som slår vakt, vårdar, bevarar, guidar och inspirerar. Tillsammans har vi kraften att göra skillnad för människor, för våra natur- och kulturmiljöer och för ett mer hållbart Sverige.
Föreningen tror på lusten att uppleva, på nyfikenheten att upptäcka och på det personliga mötet. De tror på att vi kan lära oss både om oss själva, om och av varandra. STF tror på människors vilja att engagera sig för att ge ännu fler samma möjlighet att upptäcka natur- och kulturmiljöer.
Fattade beslut om en ny målbild
Den 7–8 maj gick STF:s riksstämma av stapeln på Lillsveds folkhögskola på Värmdö.
Stämman fattade bland annat beslut om en ny målbild för STF. I målbilden pekas en tydlig riktning ut. Med en stark lokal närvaro över hela landet ska STF tillgängliggöra upplevelser i Sverige året om. Föreningen ska spegla samhället i stort och vara en berikande del i fler människors liv. Både i vardagen och under ledigheten. Inte minst genom rollen som Sveriges ledande vandringsaktör.
Med ett starkt fokus på minskat klimatavtryck, småskalig turism och ett hållbart friluftsliv ska STF sträva mot en framtid där Sveriges natur- och kulturmiljöer fortsatt finns tillgängliga. De vill se ett Sverige med en levande landsbygd. Där föreningen bidrar till att fler upptäcker bortom de mest upptrampade stigarna.
Men för att det här ska fungera i praktiken måste det finnas en fungerande kollektivtrafik så att även den som inte har egen bil når fram till vandrarhemmet, skidturen eller hembygdsgården. Och så att den som har bil kan lämna den hemma.
STF vill att:
♦ Tidtabeller och biljetter släpps med god framförhållning. Så att det blir enklare att köpa biljetter för tillfälliga besökare.
♦ Kollektivtrafikmyndigheterna får i uppdrag att möta behoven från tillfälliga besökare och inte bara de egna arbets- och skolpendlarna.
♦ Det blir möjligt att boka resan hela vägen fram. Samt att närtrafiken öppnas upp även för tillfälliga besökare.
STF kommer att ställa om sin egen verksamhet utifrån rådande klimatutmaningar, sträva efter att bidra än mer positivt i de lokalsamhällen där de verkar och vara en drivande och inspirerande kraft i den hållbara omställningen av turism och friluftsliv.
På det sättet gör STF skillnad. Både idag och för kommande generationer. Men det offentliga behöver göra sitt för en fungerande kollektivtrafik som kan stötta den hållbara utveckling som STF såväl som många andra strävar efter.
- Text: STF
- Foto: Jonas Boström
-
Nyanlända ungdomar lär sig guida på Vasamuseet
Nu har flera ungdomar som anlände till Sverige under 2023 deltagit i Vasamuseet pedagogiska projekt Unga visar Vasa.
-
Ny gemensam satsning från skidanläggningarna i Funäsfjällen
Skidanläggningarna Tänndalen, Ramundberget och Funäsdalen gör en satsning för att fler ska få upp ögonen för Funäsfjällen.
-
Hertz bidrar till Giving Tuesday – en gåva som räddar liv
Giving Tuesday är en global folkrörelse med engagemang för medmänniskor. Röda Korset och Hertz har samarbetat sedan 2010.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 49 -24
Mest om Destination, Infrastruktur/Mobilitet samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Kungliga Djurgården åter prisad internationellt för hållbarhetsarbete
För andra gången tilldelas Kungliga Djurgården Green Destinations Platinum Award. En utmärkelse som belönar öns hållbarhetsarbete.
-
Hållbar natur- och hästturism på Öland – rekrytering till projekt
Öland representerar Sverige i utvecklingsprojektet South Baltic Horse Tourism. Därmed söker Öland & Co nu en erfaren projektledare.
-
Halländska Tiraholms Fisk vinner Stora Turismpriset 2024
Tiraholms Fisk är vinnare av Stora turismpriset 2024. Det halländska företaget hyllas för sin innovativa verksamhet med fisken i centrum.
-
Nu sätter Sala kronan på verket och avrundar sitt jubileumsår
Luciamorgon från Sala kommer bli magiskt. Tillsammans med kör och sångare kommer Lucian Lova Fredling att sprida värme i TV-rutan.
-
Anna Näppä är Årets ciceron 2024 – Forskar om hur arbetsgivare blir mer attraktiva
Stipendiet på 100 000 kronor, har tilldelats Anna Näppä vid Luleå tekniska universitet för doktorsavhandlingen "Building employer brands: The employee perspective"
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Den första advent startade Vinterköping, Norrköpings nya satsning som samlar och utvecklar vintertraditioner med nya inslag.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Mötes- och evenemangsambassadörer i Jönköping hyllas för sina insatser
Den 20 november 2024 bjöd Destination Jönköping in lokala mötes- och evenemangsambassadörer till...
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Svenska Basketbollförbundet (SBBF) och Stockholms stad kan med glädje meddela a...
-
Krönika: Sverige får den tillgänglighet (med flyg) som vi förtjänar
I torsdags hade jag nöjet att vara med på ett lunchseminarium, eller kanske snarare hearing, hos Stockholms Hande...
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Norrköping välkomnade till en magisk vinterupplevelse den 1 december 2024. Evenemanget Vinterköping går till den ...
-
-
Gästbloggare
-