-
Västra Götalandsregionen gör stora satsningar för att främja friluftsliv
Det finns många naturreservat och vandringsleder som är värda ett besök i Västsverige. För att vårda och tillgängliggöra dem har Miljönämnden i Västra Götalandsregionen beviljat 18 miljoner kronor i verksamhetsbidrag till Västkuststiftelsen för år 2023, ett tillskott på 6 miljoner kr.
“Intresset för att komma ut i skog och mark ökade stort under pandemin och det intresset ska vi förvalta. Vi människor mår bra av att komma ut i naturen.” Konstaterar Stig-Olov Tingbratt, ordförande i Västkuststiftelsen.
Naturturismen stärker också besöksnäringen i området
“Västkuststiftelsen gör ett viktigt arbete för att tillgängliggöra naturen för alla som bor i eller besöker Västra Götaland, och fortsätter att leverera goda resultat när det gäller naturvårds- och friluftsinsatser samt att öka kunskapen om hur människan och naturen kan samspela.” Säger Aida Karimli som är vice ordförande i miljönämnden.
Att vistas i naturen är positivt för folkhälsan. Det ger möjlighet till bland annat fysisk aktivitet, återhämtning och kunskap. Naturturismen stärker också besöksnäringen i området. Nya butiker, restauranger och hotell skapar nya arbetstillfällen.
Stig-Olov anser att det är viktigt att utveckla kopplingen till besöksnäringen ännu mer. Samt att skapa förutsättningar för lokala entreprenörer att verka och utvecklas.
“Naturen bidrar till att många människor vill besöka västkusten, inte minst nu på hösten för att plocka bär och svamp. De senaste åren har stiftelsen gjort ett stort arbete för att utveckla vandringslederna och öka tillgängligheten genom att restaurera vägar, märka upp leder, se över parkeringsmöjligheter och bygga uteplatser. Vi arbetar ständigt med att göra leder och reservat mer tillgängliga för personer i rullstol, med barnvagn eller med synnedsättningar. Nu pågår ett arbete med att uppdatera tillgänglighetsdatabasen så att det ska vara lätt att hitta information om till exempel parkering och toaletter på olika platser så att man kan planera sitt besök.”
En utmaning att tillgängliggöra naturen på ett ansvarsfullt sätt
Det är en utmaning att tillgängliggöra naturen på ett ansvarsfullt sätt. För att skydda den i framtiden från att bli överbelastad behöver vi öka kunskapen om exempelvis allemansrätten, skräphantering och biologisk mångfald. Västkuststiftelsen arbetar för att utvecklingen sker hållbart för både naturen och samhället.
“Vi har alla ett ansvar vad gäller till exempel skräphantering. Marint skräp har på bara några decennier blivit ett gigantiskt problem både ute till havs och längs våra kuster. Sammantaget städas ungefär 200 ton skräp på ständerna mellan Strömstad och Kungsbacka kommuner varje år.” Avslutar Stig-Olov.
Fakta:
Västkuststiftelsen förvaltar 280 naturreservat i Västsverige. Dessutom samordnar stiftelsen strandstädning längs hela västkusten.
Läs mer om Västkuststiftelsens arbete här.
Handlingar till Miljönämnden finns att läsa här.
- Text: Västra Götalandsregionen & Isa Mörk
- Foto: Västkuststiftelsen
-
Svenska Regionala Flygplatser: Flyg mera! Men med biobränsle
På nytt uppmärksammas flyget i SVT och Svenska Regionala Flygplatser kommenterar det. Ett ökat flygande behövs, men med biobränsle.
-
En affärsmässig VD sökes till Västervik Resort
5-stjärniga Västervik Resort är mycket mer än bara en plats att bada och sova på. Nu söker de en ny VD som önskas ha en palett av kompetenser.
-
Nyanlända ungdomar lär sig guida på Vasamuseet
Nu har flera ungdomar som anlände till Sverige under 2023 deltagit i Vasamuseet pedagogiska projekt Unga visar Vasa.
-
Ny gemensam satsning från skidanläggningarna i Funäsfjällen
Skidanläggningarna Tänndalen, Ramundberget och Funäsdalen gör en satsning för att fler ska få upp ögonen för Funäsfjällen.
-
Hertz bidrar till Giving Tuesday – en gåva som räddar liv
Giving Tuesday är en global folkrörelse med engagemang för medmänniskor. Röda Korset och Hertz har samarbetat sedan 2010.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 49 -24
Mest om Destination, Infrastruktur/Mobilitet samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Kungliga Djurgården åter prisad internationellt för hållbarhetsarbete
För andra gången tilldelas Kungliga Djurgården Green Destinations Platinum Award. En utmärkelse som belönar öns hållbarhetsarbete.
-
Hållbar natur- och hästturism på Öland – rekrytering till projekt
Öland representerar Sverige i utvecklingsprojektet South Baltic Horse Tourism. Därmed söker Öland & Co nu en erfaren projektledare.
-
Halländska Tiraholms Fisk vinner Stora Turismpriset 2024
Tiraholms Fisk är vinnare av Stora turismpriset 2024. Det halländska företaget hyllas för sin innovativa verksamhet med fisken i centrum.
-
Nu sätter Sala kronan på verket och avrundar sitt jubileumsår
Luciamorgon från Sala kommer bli magiskt. Tillsammans med kör och sångare kommer Lucian Lova Fredling att sprida värme i TV-rutan.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Svenska Basketbollförbundet (SBBF) och Stockholms stad kan med glädje meddela a...
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Norrköping välkomnade till en magisk vinterupplevelse den 1 december 2024. Evenemanget Vinterköping går till den ...
-
Visita anmäler Umeå kommun till Konkurrensverket
Umeå Folkets Hus ägs till 98 procent av kommunen. Trots detta bedriver föreningen en mängd verks...
-
Nu sätter Sala kronan på verket och avrundar sitt jubileumsår
I april 2023 spelade delar av jubileumsorganisationen för Sala 400 år in en film nere på 155 met...
-
-
Gästbloggare
-