-
Svenskt brandflyg skapar förutsättningar för regionala flygplatser
Den torra sommaren i Sverige har gjort att flera skogsbränder har brutit ut i landet. Brandfaran är hög och detta har gjort att frågan om att skapa ett svenskt brandflyg återigen har lyfts rapporterar Flygtorget.
I dagens läge har Sverige behövt hyra in resurser från Europa för att kunna bekämpa de stora bränderna. Det största problemet med det är ju såklart att det tar tid för flygplanen och personalen att komma hit och det kan förvärra situationen.
Flygplatserna är ifrågasatta
Flygspaning från mindre flygplatser i landet upptäcker de flesta bränder. Men många av flygplatserna är ifrågasatta och det finns krav på att de ska läggas ner, främst av kostnadsskäl. Ett svenskt brandflyg är en utveckling som skulle kunna ge de regionala flygplatserna en förutsättning att överleva.
”Det är lätt att ta de mindre flygplatserna för givna. Men får den ihållande kritiken genomslag kan det skapa stora hål i den infrastruktur som flygplatserna representerar. Det kommer i så fall bland annat att påverka möjligheterna att bygga upp ett trovärdigt brandflygsförsvar.” Säger Peter Larsson, vd för Sveriges Regionala Flygplatser i en intervju med Flygtorget.
Tillför viktig samhällsnytta
Företaget Saab lanserar planer på att Sverige ska bygga upp ett eget brandflyg. Till exempel vattenbombare kan komma att byggas. Men oavsett vad för flygplan Sverige behöver, har de mindre flygplatserna en roll i utvecklingen. Trots kritiken är det flyg från regionala flygplatser som upptäcker flest bränder i landet och nästan uteslutande får stå som utgångspunkt för brandbekämpningen.
”Faktum är att bara under maj månad genomfördes 836 brandflygningar på sammanlagt 1 744 flygtimmar från de regionala flygplatserna. De flygningarna upptäckte 57 bränder som kunde stoppas i tid och det alltså bara under en månad.” Fortsätter Peter Larsson.
Det är inte hållbart att mindre flygplatser som har en viktig roll i brandflyget i Sverige skall få sin existens ifrågasatt. Det är en stor samhällsnytta flygplatserna och flyget gör för att rädda liv och miljö. Även försvarsmakten och totalförsvaret räknar in flygplatserna i sin framtidsplanering vilket måste tas med när man planerar för de regionala flygplatsernas framtid.
- Text: Isa Mörk
-
Tekniska museet är Årets museum 2025
Tekniska museet har utsetts till Årets museum 2025 av Sveriges Museer och ICOM. De förnyar bilden av vad ett museum kan vara.
-
Västflyg – nyetablering av flyglinje mellan Växjö Småland Airport och Bromma Stockholm Airport
Från och med juni kommer Västflyg att utöka sin verksamhet med en ny flyglinje som utgår från Växjö till Bromma i Stockholm.
-
Arknat bygger vindskydd i Nyköping – arkitektur och natur i harmoni
Arknat skapar platsunika och arkitektritade vindskydd längs Sörmlandsleden i sommar för allmänheten att nyttja.
-
Nobis Hospitality Group öppnar nytt hotell – Hagastrand
Vid Hagaparken tar ett hotell form, Hagastrand. Det är Nobis Hospitality Groups prestigeprojekt, en social wellness-destination.
-
Nästan 17 miljoner gästnätter på campingplatser 2024
Ny statistik visar att gästnätter på Sveriges campingplatser ökade till 16,7 miljoner 2024. Dessutom är det valet för europeiska turister.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17-25
Mest under Destination, Evenemang samt Konstateranden, beslut och rapporter.
-
Boule-VM 2027 kommer till Göteborg och Scandinavium
Boule-VM kommer att avgöras i Göteborg den 2–5 september 2027. På Scandinavium kommer atleterna att tävla om världsmästartitlarna.
-
Pontus Frithiof at Bro Hof har öppnat – ny gastronomisk destination
Den nya restaurangen Pontus Frithiof at Bro Hof erbjuder en unik matupplevelse. Förstärkt med en ny destination för event.
-
Daftö Resort – sommarjobbande unga kompletteras av pensionärer
För att komplettera ungdomarnas insatser under sommaren söker Daftö Resort pigga seniorer. De vill skapa en inkluderande arbetsplats.
-
Skaraborg som konstdestination – 5 stora nyheter i sommar
I sommar blomstrar Skaraborg med fem nyskapande konstupplevelser. I form av tre nya besöksmål, en designikon och ett jubileum.
3 svar till “Svenskt brandflyg skapar förutsättningar för regionala flygplatser”
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Utländska turister spenderar mer i Sverige än exportvärdet för järn och stål
Jämförs Sveriges exportsiffror för 2024 som presenteras av Statistiska Centralbyrån, SCB, och Ekonomifakta.se, sy...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17-25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang samt Konst...
-
Skaraborg som konstdestination – 5 stora nyheter i sommar
I sommar blomstrar Skaraborg i Västsverige med fem nyskapande konstupplevelser i form av tre nya...
-
Sporterna under SM-veckan 2025 i Norrköping – dag för dag
Nu släpps idrotternas tävlingsdagar och arenor till SM-veckan 24–29 juni i Norrköping! Dags att ...
-
-
Gästbloggare
-
Sverige behöver INTE hyra in utländska resurser. Många helikopterbolag har utbildning och utrustning för skogsbrandsläckning. Dessutom till bara tiondelen av kostnaden för italienskt och militärt flyg. Tyvärr och av outgrundlig anledning utnyttjas civila helikoptrar till liten del.
Intressant synpunkt! Beror det på att berörda myndigheter inte har kunskap om detta eller finns det andra skäl till val man gör? Är det någon som har svaret på den frågan får ni gärna kontakta redaktionen eller svara här.
Helikoptrar och skvättar med ett ton vatten räcker tyvärr inte, och är svindyrt, man måste vräka på med stora vattenmängder för att slå ner elden snabbt och initialt, kväva den med att vattenmängds tyngden trycker undan syret sen kyler.
Ja nån regional flygplats att operera ifrån och Jet plan som tar sig snabbt ut till hela Sverige med grannländer och över EU, ha satellit och flyg areal övervakning 24/7.
SAS MD87 köptes av Amerikanskt brandflyg och byggdes om, de har även DC 10 och B747 tankers etc.
Försvaret sålde vertolerna som kunde ta en fem ton, vilka var relativt effektiva.
Skogsbränder är och bli vår tids gissel, har börjat nu på södra halvklotet i Nya Zealand.
Global warming är ju inte direkt en nyhet och den accelererar hela tiden.
Skogen har tjänat Sverige och Svenskarna i en tusen år, ska den inte skyddas?
Den är det nu och i framtiden och viktigare än några stulna riksregalier.
Västmanland branden och den sommaren 2018 kostade minst 10 miljarder med allt, enorma värden gick upp i rök, ett brandflyg kostar max 50 miljoner per år med allt, stand by 24/7 365 dagar, samtidigt inrätta en nationell brand insats styrka med befogenhet och specialkompetens som opererar detta.