-
The Lodge har gått i konkurs – drömmen tog slut i coronakrisen
Historien som började med att tre äventyrare hade en dröm om att skapa en plats för avkoppling och välbefinnande högt över trädtopparna i Skåne har fått ett slut. The Lodge har gått i konkurs på grund av coronakrisen som härjar globalt. Inga av de åtgärder som kom från regeringen gjorde tillräcklig nytta – tillräckligt snabbt.
En dröm om ett unikt hotell
Luftballongspiloten Henrik Holmqvist, hans bror Anders Holmqvist och deras vän Mikael Goldner hade tillsammans en dröm om att en gång få skapa ett unikt hotell högt över trädtopparna där den gamla Romelestugan från 1933 låg.
”År 2003 fick vi möjligheten av Björnstorps Gods att ta över driften av den lilla kaffestugan med torvtäckt tak, beläget 167 meter över havet. Vi började bygga på det hotellkoncept som vi efter våra resor över hela världen tyckte att vi saknade i Sverige.” Säger Henrik Holmqvist.
De tre äventyrarna designade själva hotellet med inspiration av de lodger de sett på alla sina resor. Trion har hela tiden utvecklat The Lodge. För ungefär 10 år sedan anställdes Tove Gejde som hotellchef vilket blev en viktig framgångsfaktor för verksamheten. Nu kunde hotellet börja bygga ett team av handplockad personal.
Snart därefter anställdes Camilla Persson för att ha hand om sälj- och marknadsföring och Malin Pihl som ansvarig för det Spa som då fanns på hotellet. År 2018 påbörjades bygget av det spektakulära hawaiianska Spa som skulle ha invigts i vår.
Har gynnat lokala besöksnäringen
Hotellet har gått i en stadigt uppåtgående kurva från en omsättning på runt 15 miljoner per år när Camilla kom in i bilden, upp till dagens nästan 30 miljoner. Fina recensioner och utmärkelser har följt under åren. År 2019 blev hotellet utsett till Sveriges 4:e bästa lilla hotell.
”Vår anläggning har blivit ett kärt besöksmål i Lunds kommun och drar mängder av utländska och svenska turister till det ännu lite oupptäckta området runt Romeleåsen. Här finns det en rad små entreprenörer som drar nytta av turisterna som ofta gör utflykter i området när de bor hos oss.” Säger Tove Gejde.
Tillsammans med Visit Sweden, Tourism in Skåne och Visit Lund har hotellet gjort en rad intressanta journalist- och influencer samarbeten genom åren. Därigenom lockat globala turister till området och gynnat den lokala besöksnäringen.
Lyckan vände på två dagar
För tre veckor sedan firade hotellet att de låg nästan 23% över sin omsättningsbudget för Q2. Allt var fullbokat fram till sommaren. All den lyckan vändes på två dagar när coronakrisen slog till hårt.
”När våra samtal och mejl i bokningen plötsligt var mest avbokningar istället för nybokningar så förstod vi att läget var allvarligt.” Säger Camilla Persson. ”Att vi dessutom har många danskar (vilket vi alltid varit stolta över) gjorde att vi drabbades extra hårt när gränsen stängdes.”
Var hoppfulla över att få hjälp
Hotellet var väldigt proaktivt och kontaktade direkt sin bank, ALMI, facket och inte minst Visita för råd och möjligheter. När regeringen gick ut med att de sköt till 500 miljarder till svenska företag samt sitt krispaket blev personal och ägare för The Lodge väldigt hoppfulla om att få skyndsam hjälp.
”Men det var strax därefter vi insåg hur ensamma och utlämnade vi egentligen var. Bankerna sa att de enbart lånar ut pengar på ”vanliga villkor”. Självklart vill ingen bank låna till någon i denna bransch just nu. Beloppen vi behövde låna var dessutom höga för att kunna hålla oss flytande till augusti i år. Inte ens då vet vi om krisen är över. Vi insåg också snabbt att permitteringsstödet inte räckte till.” Berättar Mikael.
Inga av de åtgärder som kom från regeringen gjorde tillräcklig nytta – tillräckligt snabbt. Ovanpå allt låg experternas uppfattning att viruset kommer att överleva sommaren och kanske återkommer i höst.
”Vi har hela tiden med glädje och stolthet sett hur personalen och ledningsgruppen med Tove, Malin och Camilla i spetsen haft en kämpaglöd och inställning om att kunna lösa krisen.” Säger Henrik. ”Men efterhand som prognosen visade utvecklingen i andra länder så insåg vi att det även med dessa kampanjer inte skulle kunna rädda vår verksamhet. Även med dessa fina initiativ så klarar man sig inte länge utan hjälp och stöd från regeringen och/eller banker.”
En mycket oviss framtid
Ägarna av The Lodge står med ett raserat livsverk och ingen statlig lönegaranti. Deras tankar har dock alltid legat hos sina medarbetare, leverantörer och människor som är beroende av deras verksamhet. Det är en enormt stor börda att bära.
”Hade vi fått hjälp av regeringen genom bankerna och 100% permitteringsstöd (som i Danmark) så hade vi kunnat ”övervintra”. Det är många som älskar The Lodge och vi har fått många fina telefonsamtal från vänner och leverantörer som vill hjälpa till. De har erbjudit sig att köpa presentkort, våra barn erbjöd sig att jobba gratis… Vi själva var naturligtvis beredda att jobba dygnet runt för att lösa situationen.” Fortsätter Mikael Goldner.
Anläggningen blev tvungen att lämna in en konkursansökan som trädde i kraft den 26 mars. Utan ett fungerande krispaket för småföretagare så fanns det inget annat val.
”Vi tror att människor kommer att vilja uppleva som aldrig förr när Coronakrisen avtar, de kommer kanske vara ännu mer medvetna om miljön och vilja njuta på hemmaplan. Vår ambition är helt klart att verksamheten så snart som möjligt ska komma igång igen. Det ligger dock inte i våra händer och vi kan därför endast avvakta och hoppas på det bästa.” Avslutar Henrik Holmqvist.
- Text: The Lodge
- Foto: The Lodge
-
Vänersamarbetet – stort intresse för strand- och stadsnära fiske
2021 publicerades en digital fiskekarta för Vänern. Den har passerat 1 miljon visningar, vilket visar att det finns ett stort intresse för fiske.
-
Katrineholm – sommarkonserter med Marit Bergman och Jonathan Johansson
Katrineholm satsar på två gratiskonserter i sommar. Det ska bidra till att stärka kommunens attraktionskraft.
-
Stua AB inleder planerad avveckling av verksamheten
Efter 23 år som en kraft för besöksnäringen i Sörmland, har styrelsen för Stua beslutat att inleda en planerad avveckling av verksamheten.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 24 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering och Stöd/Insatser/Utmärkelser/Initiativ Destination Nu bli...
-
Svensk semester behöver en omstart – för både personer och platser
I denna debattartikel tar Linda Vismer upp att vi behöver tänka på ett annat sätt när det gäller semester.
-
Nature Travels erbjuder paket hos Nordic Husky Farm
Det brittiska företaget Nature Travels har introducerat ett nytt paket. Tack vare kontakt med svenska Nordic Husky Farm via JHT:s projekt Välkommen åter.
-
Krönika: Hur gör vi turismen till något större?
I en krönika ställer Anna-Paula Jonsson den närmast filosofiska frågan.
-
Debattartikel – Rädda Bohusläns stränder från Europas skräp
En debattartikel från Bohusläns kustkommuner och Västkuststiftelsen om att det statliga anslaget för strandstädning har minskat drastiskt.
-
Fotbollsfest i Göteborg – EM-matcher visas på storbild i sommar
När fotbolls-EM för damer avgörs i Schweiz i juli kan göteborgare följa det på storbild gratis på Ullevi Plaza och i Hammarkullen.
-
Svenska regionala flygplatser – Gärna utredningar men nu behövs beslut
Arlandautredningen är klar. Samtidigt görs ytterligare utredningar. Vad flygplatserna behöver är beslut enligt Svenska regionala flygplatser.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Svenska regionala flygplatser – Gärna utredningar men nu behövs beslut
Arlandautredningen är klar. Samtidigt ges direktiv för ytterligare en utredning för övriga flygplatser. Men vad F...
-
Nu ska Lidköping och Linköping stoppa förväxlingen av städerna
Svenska och internationella besökare, studenter och till och med Abba-Benny – det är många som blandar ihop Lidkö...
-
Svensk semester behöver en omstart – för både personer och platser
Sverige stänger ner i juli. Varje år tar en majoritet av svenskarna sin semester just då, ofta i ett enda långt s...
-
Krönika: Hur gör vi turismen till något större?
Det låter kanske som en filosofisk fråga. Ändå är det just den frågan jag ofta hör – även om den kanske oftare fo...
-
-
Gästbloggare
-