-
13 destinationer samarbetar i studie – visar att evenemangen är saknade
Hur viktiga är evenemangen för en plats? Vilka effekter får det när det inte finns några? I år ställdes nästan alla evenemang in på grund av coronapandemin. Det blev ett bra tillfälle att börja undersöka evenemangens betydelse. Under perioden 2020–2022 genomför Linnéuniversitetet i samarbete med Destination Kalmar en treårig studie tillsammans med tolv andra destinationer runt om i landet.
Initiativet till studien togs av Destination Kalmar, när det stod klart att coronapandemin skulle stoppa nästan alla årets evenemang.
− Kalmar är i vanliga fall en stark evenemangsstad. Vi har flera evenemang som är viktiga reseanledningar och vet att evenemangen innebär stora intäkter till näringslivet. Vi tog kontakt med Linnéuniversitetet för att genomföra en effektmätning. Vad betyder det egentligen för en plats när det inte finns några evenemang, säger Pär Israelsson, evenemangschef, Destination Kalmar.Flera andra städer valde att ansluta sig till studien, som i sommar och höst har genomförts i Kalmar, Borås, Jönköping, Halmstad, Karlskrona, Karlstad, Kristianstad, Norrköping, Nyköping, Oskarshamn, Södertälje, Umeå och Växjö. Studien är uppdelad i sex delar och undersöker allt från ekonomiska effekter till vad evenemangen betyder för att invånarna ska trivas och känna stolthet över sin plats. Data har samlats in via enkäter, intervjuer och statistik. Invånare, besökare och näringsidkare i de 13 destinationerna har medverkat.
– Halmstad är i normalt fyllt med evenemang, stora som små, som innehåller musik, idrott och mycket mer. Några av dem är viktiga reseanledningar men också något som uppskattas mycket av invånarna. Evenemangen ger också viktiga intäkter till näringslivet. När erbjudandet om undersökningen kom ville vi vara med, för att se vad det betyder för en plats när alla publika evenemang ställs in, säger Ann Johansson chef för Evenemang och Möten på Destination Halmstad.
Undersökningen leds av Hans Wessblad, turismforskare och lärare vid Linnéuniversitetet. Han berättar att resultatet från 2020 blir en viktig grund att jämföra kommande, mer evenemangsrika år med.
– Det är oerhört glädjande att så många destinationer valde att involvera sig i studien. Det gör att vi har en bred databas från ett första år, en period med knappt några evenemang alls. Vi har gemensamt tagit vara på en unik situation att mäta effekter av evenemang i framtiden, säger Hans Wessblad.Stor betydelse för näringslivet
Studien visar att evenemangen har stor betydelse, både för näringslivet och för människorna som bor på platsen. Flera näringsidkare berättar att evenemangen spelar stor roll för deras verksamhet. Hela 55 procent uppger att de anpassar sin verksamhet efter evenemangen och 47 procent menar att de uteblivna evenemangen har påverkat deras verksamhet mycket eller väldigt mycket.
Restriktionerna har naturligtvis slagit extra hårt mot evenemangsarrangörerna, som i genomsnitt har minskat sin omsättning med 63 procent.
– Arrangörerna har i vår undersökning hittills visat prov på en stark överlevnadsförmåga genom att ställa om sin verksamhet. Detta vittnar även resultatet om, där 78 procent av de tillfrågade arrangörerna har lyckats behålla all sin personal. Det bådar gott för återhämtningsförmågan när det blir möjligt att genomföra större evenemang igen, säger Hans Wessblad.
Evenemangen engagerar Kalmars invånare
Resultaten från undersökningen som har genomförts i Kalmar visar att evenemangen är mycket saknade, inte minst bland invånarna. Många av de tillfrågade Kalmarborna säger att de skulle uppskatta ännu fler evenemang i Kalmar när pandemirestriktionerna är över. 20 procent skulle uppskatta fler musikevenemang, 17 procent önskar fler matevenemang och 19 procent skulle vilja ha fler idrottsevenemang i staden. I Halmstad ser 28 procent gärna fler idrottsevenemang, 24 procent skulle uppskatta fler musikevenemang, 16 procent önskar fler matevenemang och resterande är fördelat på teater, konst och dansevenemang.
– Vi ser också att Kalmars invånare är engagerade i evenemangen. Av de 235 invånare som har intervjuats uppger 65 procent att de pratar om Kalmar med stor stolthet. 24 procent berättar också att de någon gång har varit volontär under ett evenemang i Kalmar, säger Mattias Pettersson, Destination Kalmar.
– Av ca 500 invånare som har intervjuats i Halmstad uppger 82 procent att de pratar om Halmstad med stor eller viss stolthet. 20 procent berättar också att de någon gång har varit volontär under ett evenemang i Halmstad vilket är högre än genomsnittet, säger Ann Johansson
Fakta om undersökningen
Studien har genomförts i 13 destinationer runt om i landet och fokuserar på olika så kallade samhällskapital i form av social, humant, kulturellt, finansiellt och politiskt kapital. De som har svarat på undersökningen är besökare, invånare, näringsidkare inom besöksnäringen, evenemangsarrangörer och -producenter, föreningslivet samt även personer ur det lokalpolitiska styret. Sammanlagt har 3 892 besökare, 4 060 invånare och 592 näringsidkare medverkat.
Undersökningen är ett samarbete mellan de 13 destinationerna som deltar och Linnéuniversitetet, med stöd av Region Kalmar län och Kalmar kommun.
- Text: Destination Kalmar/Destination Halmstad
- Foto: Destination Halmstad
-
EkmanBuss Flexibussitet presenterar specialbyggda EkmanBuss 44
EkmanBuss 44 är skräddarsydd och tillverkad av Volvo efter Johan Ekmans önskemål. En ergonomisk design med High-Tech lösningar.
-
Efter lyckat samarbete – AirGotland går samman med Air Leap
AirGotland och Air Leap krokade arm för Gotlands bästa. Nu meddelar flygbolagen att de går ihop i Air Leap Scandinavia AB.
-
Zaplox levererar kiosklösning till Best Western hotell på Gotland
Best Western Solhem Hotel och Best Western Strand Hotel Visby har tecknat avtal för Zaplox kontaktfria kiosklösning.
-
Debatt: Oacceptabelt att corona-stöden inte anpassas för besöksnäringen
Annika Fredriksson, tf vd på Swedish Lapland Visitors Board, fick chansen att framföra ett nödrop från branschen till näringsministern
-
SJ:s kundvärdar flyttar snart ut i stationsmiljön
SJ stänger sina Servicecentra på stationerna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Därför flyttar kundvärdarna ut i stationsmiljön.
-
Varbergs Stadshotell & Asia Spa får ett spännande lyft
Nu ska nästa stora förändring på Varbergs Stadshotell & Asia Spa genomföras. En tillbyggnad med orangeri, bar och en takterrass.
-
Universeum får 15 miljoner från Hasselbladstiftelsen för satsning på barn
Med stöd av Hasselbladstiftelsen ska hållbar utveckling och biologisk mångfald bli frågor för nästa generation på Universeum.
-
Halmstads besöksnäring i fokus på en ny webbplats
Destination Halmstad stärker sitt digitala stöd till Halmstads besöksnäring med en ny webbplats för företag och intressenter.
-
Leksand Strand får fem stjärnor av Svensk Klassificering
Klassificeringen är en bedömning av bland annat miljö, service och aktiviteter. Det visar att Leksand Strand har hög standard.
-
500 miljoner till återhämtning och utveckling av näringslivet
Tillväxtverket utlyser 534 miljoner kronor till regionala aktörer för att stödja företagens återhämtning efter pandemin.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Affärshögskolan kompetensutvecklar besöksnäringen – Du kan påverka hur
En av besöksnäringens stora utmaningar inför framtiden är att möta behovet av kompetens och kompetensutveckling. ...
-
Visit Sweden vill göra det enklare för resenärer att både äta och göra gott
Allt fler vill äta mer växtbaserat för den egna hälsans och klimatets skull. För att inspirera fler och göra det ...
-
Besöksnäringsnyheter relaterade till Coronakrisen 15-19 februari 2021
Den här veckan var det många förlängda och förstärkta stöd, igen. Jättebra på många sätt och nödvändigt men beske...
-
Hotellsatsning för aktiva resenärer – Ten Hotel Upplands Väsby
I vår öppnar Ten Hotel i Upplands Väsby, ett helt nytt hotellkoncept med bekvämligheter och ett stort fokus på tr...
-
-
Gästbloggare
-