-
Besöksnäringslunch på Stockholms Handelskammare – Inte bara för stockholmare
Förra fredagen höll Stockholms Handelskammare besöksnäringslunch med flera intressanta snabbframföranden.
Visitas VD om hotellmarknaden
Först ut var Visitas VD Jonas Siljhammar som lyfte fram några Stockholmsrelaterade höjdpunkter ur inkvarteringsstatistiken. Hotellmarknaden visar en stark tillväxt, 4,3%, och beläggningen ligger på 71%. Privatgästerna som utgör 47 procent står för 70% av tillväxten. Turismen utvecklas starkt och han tryckte också på branschens viktiga roll för sysselsättningen med dubbelt så hög sysselsättningstillväxt som arbetsmarknaden generellt. Branschen är också en viktig integrationsmotor.
För 2019 ser han en bra tillväxt på hotellsidan men mer dämpat på restaurang. Den stora utmaningen är liksom tidigare kompetensförsörjningen. Viktiga fokusområden är också hållbarhet, infrastruktur/framkomlighet, regelbördan samt trygghet och säkerhet.Värdskap och bostadsbrist
Pia Djupmark VD för Grand Group berättade om sitt nya hotell vid Stureplan, Sparrow Hotel, och vikten av att utbilda sin personal i service och värdskap. Hela tiden! Kunderna/gästerna ställer allt högre grad krav på att hotellet/personalen skall ”kunna sin stad” och det gäller all personal. Hon tryckte också på vikten av samarbete och samverkan med andra aktörer.
Som ett väldigt konkret exempel på vilken utmaning bostadssituationen är för företag i Stockholm berättade entreprenörerna bakom pizzarestaurangen Meno Male om sin uppstart. De hade bestämt sig för att lyfta pizzan till en ny nivå och öppna en restaurang i Stockholm med Sveriges bästa pizza och tog därför hit en handfull pizzabagare från Neapel. Problemet var att hitta boende till dem i bostadsbristens Stockholm. Det slutade med att man köpte ett radhus i Norsborg i utkanten av Stockholm för ändamålet. Avståndet till centrum och restaurangen i kombination med öppettiderna gjorde dock att man fick köpa en större fastighet med bättre förbindelser.
Kompetensförsörjningen i branschen de närmaste tio åren
Stina Algotsson från BFUF berättade om en ny rapport, Tillväxtbransch i förändring, som man tagit fram med hjälp av Kairos Future. Med utgångspunkt i stora megatrender han man identifierat kompetensbehovet inom hotell- och restaurangbranschen till år 2030. Man har tagit fram fyra olika scenarion med olika grad av automation/digitalisering och identifierat hur det påverkar kompetensbehovet. Inte bara volymen utan också vilka kompetenser som kommer att behövas. Det ger också en föraning om vilken inriktning och nivå utbildningarna som erbjuds skall ha.
Trots snabb utveckling när det gäller automatisering av i synnerhet vissa typer av tjänster är det den stora omsättningen av personal i branschen, 25 procent årligen, som är den största utmaningen. En tendens man kan se är att efterfrågan på personal med låg utbildning kommer att minska och att de tjänster som kräver mer kvalificerad personal kommer att bli fler. Här visar man bland annat på YH-utbildningarnas viktiga roll. Man kan konstatera att vi går mot mer HiTech – Hög automationsgrad och HiTouch – Hög servicegrad/värdskap och det kommer fortsatt finnas ett stort behov av personal och kompetens men av annat slag än vi ser idag. Läs en sammanfattning av rapporten här https://bfuf.se/wp-content/uploads/2018/06/BFUF_rapport_8_Tillvaxtbransch_i_forandring_sammanfattning-1.pdf
Museer – inte bara besöksmål
Joakim Malmberg, chef för Naturhistoriska Riksmuseet berättade om situationen för museerna där ryckigheten från politiken skapar en besvärlig sits. Nu har man exempelvis en situation där man har gått från fri entré till möjlighet att få ta entré till löfte om fri entré igen och nu vet ingen vad som gäller från april. Museerna ör oerhört viktiga för besöksnäringen, både som besöksmål i sig men också som besöksanledningar och turismgeneratorer. Centralmuseerna i Stockholm har 8 miljoner besökare per år. Bara Naturhistoriska Riksmuseet har 600 000 besökare per år varav 100 000 är skolelever. Museerna är också viktiga forskningsinstitutioner. Vad många inte vet (inklusive undertecknad) är att många nya djurarter upptäcks på museer, i de befintliga samlingarna. Så många som ett hundratal per år bara här i Stockholm!
Helhetsperspektiv på Slussen – Nytt koncept i mars
Caroline Strand från Visit Stockholm berättade om hur man har tagit ett krafttag för att förbättra situationen kring den stora ombyggnaden av Slussen. Slussen har byggts om ungefär vart hundrade år, helt enkelt för att förutsättningarna i staden förändras. Den här gången är ett av huvudsyftena att säkra dricksvattentillgången för 2 miljoner invånare i Stockholm och Mälardalen, men också för att få ett nutidsanpassat kommunikationsnav. Efter samråd mellan berörda borgarråd, Visit Stockholm och Stockholm Business Region har man nu kommit fram till att titta på Slussen ur ett helhetsperspektiv, ur besöksnäringens och besökarnas perspektiv. Resultatet kommer att bli ett nytt koncept för Slussen som rullas ut i mars.
- Text: Jakob Norrby
- Foto: Jakob Norrby
-
Svenska Möten ger ut e-bok för att inspirera om hållbarhet
Svenska Möten vill tillsammans med sina hållbara mötesplatser leda branschen. Därför ger de nu ut e-boken "Vi vill leva Globala målen".
-
Visit Trelleborg är nominerad för Bästa värdskap 2023
Visit Trelleborg och nio andra turistinformationer tävlar om utmärkelsen bästa värdskap 2023 från Visitas nationella råd för besöksservice.
-
Hotel Fratelli har äntligen öppnat i Karlstad
Ett färgstarkt nöjeshus som för tankarna till sydligare breddgrader. Efter flera års renovering står Karlstads Hotel Fratelli färdigt.
-
Fler besöker Höga Kusten under hela året
Höga Kusten går fortsatt starkt. Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna.
-
Visit Skåne tar ledarroll i internationellt initiativ för framtidens turism
Visit Skåne går in som ledande part i ett projekt med länderna kring Östersjön. ReTour ska leda till utveckling för en mer hållbar turism.
-
Arbetskamraterna lanserar plattform – vill hjälpa funktionsnedsatta att komma ut i arbetslivet
Arbetskamraterna lanserar en digital plattform för att hjälpa personer med funktionsnedsättning att hitta en inkluderande arbetsplats.
-
Copper Skillet – Ruth Weldegiorgis är världens bästa konferenskock
Den 19 april avgjordes Copper Skillet, där Ruth Weldegiorgis representerade Sverige och blev världens bästa konferenskock.
-
Visit Trelleborg – en doft av choklad nalkas Smygehuk
Linus Svensson, ägaren av 2:a Sandbank i Beddingestrand samt Sveriges sydligaste choklad 452732, välkomnas som ny hyresgäst i Smygehuk.
-
Västerbotten tar nästa steg i resan mot en mer hållbar destination
Region Västerbotten Turism har tillsammans med de lokala destinationsbolagen beslutat att gå vidare i en satsning på certifiering med EarthCheck.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 16 -24
Mest om Destination, Evenemang och Utmärkelser samt Museer
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Bästa sommarjobbet: Bli junior museichef på Historiska museet
Vet du inte vad du ska göra på sommarlovet och är mellan 15–17 år? I år söker Historiska museet ...
-
Sveriges besöksnäring och GSTC kongress lockar deltagare globalt
Det internationella intresset och engagemanget för hållbar turism är stort. Det märks på det överväldigande intre...
-
Mikael Jonsson blir ordförande i Svenska Destinationsnätverket
Den 12 april avslutades Svenska Destinationsdagarna i Helsingborg. Under årsmötet för SNDMO valdes Mikael Jonsson...
-
Sägenskåp i Smålands Trädgård bevarar kulturarvet i bygden
”Sagor och sägner” är ett projekt inom Smålands Trädgård ekonomiska förening som snart står klart att presenteras...
-
-
Gästbloggare
-