-
Så skall Dalarna arbeta strategiskt mot år 2030
Dalarna arbetar strategiskt mot att år 2030 vara Nordens ledande och mest attraktiva destination som erbjuder välkomnande och äkta upplevelser året runt. Målet är att nå en turismomsättning på 10 miljarder kronor årligen.
Idag är besöksnäringen en av Dalarnas viktigaste näringar och ligger på en fjärdeplats bland Sveriges besöksregioner om man ser till omsättningen. Den årliga turismomsättningen ligger idag på 7,5 miljarder kronor.
Turismkonferens tar fram strategi
Ett par hundra personer från företag, organisationer och kommuner har träffats under den årliga besöksnäringskonferensen i Dalarna – Up-to-date. Väl på plats fick man möjlighet att nätverka, inspireras och deltaga i workshops. Syftet med workshops var att arbeta fram en ny dalastrategi inför år 2030.
Besökarna fick lyssna på mediaprofilen Lottie Knutsson som gav sina råd om produktpaketering, produktutveckling och kommunikation. I fokus för föreläsningen var digitaliseringen.
Den gamla strategin redan föråldrad
”- Mycket har hänt sedan 2009 då vi tillsammans tog fram en strategi för 2020 och vi kan konstatera att vi kommer att uppnå omsättningsmålet med endast liten tidsförskjutning. Stora framsteg har också gjorts inom de strategiska utvecklingsområden som då togs fram vilket gör att vi nu kan ta ytterligare ett stort steg framåt i den reviderade strategin inför 2030”, säger Lotta Magnusson, chef för strategisk utveckling hos Visit Dalarna.
Vill bli Nordens ledande destination
”- Målet är att ”Besöksnäringen ska vara Norra Europas ledande och mest attraktiva destination som erbjuder välkomnande och äkta upplevelser året runt”. För att ta oss dit så har vi tillsammans i näringen tagit fram sex strategiska utvecklingsområden som beskriver vad vi behöver arbeta med för att nå målet. Men vi kommer också behöva sätta extra stort fokus på digitalisering, internationalisering och hållbarhet, som måste genomsyra allt det vi gör övergripande”, säger Carl Johan Ingeström, VD hos Visit Dalarna.
Så här skall besöksnäringen i Dalarna utvecklas
Den nya besöksnäringsstrategin innehåller sex utvecklingsområden som man skall arbeta med fram till år 2030.
- Analyser och kunskapsförmedling
- Produktutveckling
- Marknadskommunikation och försäljning
- Kompetensförsörjning
- Infrastruktur och tillgänglighet
- Finansiering och investeringar
Med stöd av Visit Dalarna
Dalarnas nya destinationsbolag Visit Dalarna driver utvecklingsfrågor i samverkan med företag och organisationer och ansvarar för alla turistbyråer i Dalarna. Bolaget ägs av femton kommuner i nära samverkan med 850 medlemsföretag. Bolaget har ca 60 anställda, ca 100 miljoner i omsättning. Huvudkontoret finns i Rättvik.
Källa: Visit Dalarna
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Visit Dalarna
-
Maryhill Estate – ny internationell destination och hotellupplevelse
Den 18 november öppnade Maryhill Estate efter flera års renovering. Det består av två unika delar – Hill House och Sugar Club.
-
Mötes- och evenemangsambassadörer i Jönköping hyllas för sina insatser
Den 20 november uppmärksammade Destination Jönköping lokala ambassadörer som under året gjort insatser för att stärka destinationen.
-
Nio finalister i 2024 års upplaga av Circular Gastronomy Challenge
Efter en mängd inspirerande och hållbara idéer har juryn vaskat fram nio finalister till Circular Gastronomy Challenge 2024.
-
PRAO: En möjlig väg till inkludering och mångfald i högstadieåldern
Hotellbranschen har länge varit en arbetsmotor för unga. Hotellet Haymarket by Scandic i Stockholm erbjuder ett eget PRAO-program.
-
Vildmarkskällan – nyrenoverat spa med infinitypool på Vildmarkshotellet
Inför sitt 60-årsjubileum tar Kolmården nästa steg med lanseringen av Vildmarkskällan – ett spa på Vildmarkshotellet med infinitypool.
-
Idre Fjäll och Idre Sameby i ett unikt samarbete
Idre Fjäll och Idre Sameby inleder ett unikt och långsiktigt samarbete för att stärka destinationen och den samiska kulturen.
-
Vinteranläggningarnas nyheter 2024 – Branäsgruppen
Sveriges fjällanläggningar förbereder sig inför en vinter med nyheter. Här ser ni vad Branäsgruppen planerar för Branäs och Kungsberget.
-
Sveriges Bussföretag – hur påverkas besöksnäringen av miljözoner?
Stockholm kommer att införa miljözon klass 3 från nyår. Dock saknas analys av hur bussturist- och beställningstrafiken påverkas.
-
Historiska smaker och event på The Viking Museum och Restaurang Eld
The Viking Museum restaurang Eld nyöppnade 2023. Det finns möjlighet att boka den och museet erbjuder även guidade turer samt aktiviteter.
-
Mews förvärvar Atomize – fortsätter bana väg för hotell att maximera intäkter
Mews, den ledande SaaS-aktören inom hospitality tech tillkännagav den 21 november förvärvet av Atomize, ett molnbaserat RMS.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Programmet BESÖK utbildar turistentreprenörer i Bohuslän
Denna vecka når vi en milstolpe i det framgångsrika utbildningsprogrammet BESÖK, när tredje kull...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 47 -24
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest i kategorierna Destination, Evenemang s...
-
Idredagen samlade näringsliv och offentlig sektor
Norra Dalarna kommer att växa rejält som destination de närmaste åren och för att kunna göra det möjligt ...
-
Kenneth Gustavsson utses till ny vd för Gotland Alandia Cruises
Kenneth Gustavsson blir ny vd för Gotland Alandia Cruises som driver kryssningsfartyget Birka Gotland. Fa...
-
-
Gästbloggare
-